Historiek Caves

Caves, het bier van Lier, kent een lange geschiedenis van successen maar ook van teloorgang. Het is van oorsprong een bier uit de 17de eeuw. De allereerste vermelding in de annalen van de stad Lier is 1688. In de 18de eeuw was het één van de belangrijkste bieren, maar rond 1880 is het bier verdwenen. Lange tijd waren er twee soorten Caves: een gele, die slechts eenmaal geweekt werd en een lichtblonde, tweemaal geweekte. De eerste had een alcoholpercentage van 11,7% en was bestemd voor plaatselijk verbruik te Lier. De tweede was dunner en diende voor verbruik buiten Lier. Deze laatste werd Gentse Caves genoemd. 
De Gilde 'Heren van Lier' besloot in 1976 terug Caves te laten brouwen. Sindsdien is het volop terug te vinden in de streek van Lier, waar het een streekspecialiteit is. 
Het voert dan ook als ondertitel 'Het bier van Lier'. "In principe" mag Caves enkel in Lier geschonken worden en in de eigen cafés van de brouwerij Verhaeghe in Vichte.
De Heren van Lier houden aan deze regel en indien er uitzondering dient gemaakt te worden om welke reden ook, wordt een beetje Lierse grond op de tapplaats uitgestrooid. 
In 2012 werd vastgesteld dat ook in Oostende Caves geschonken werd. Om dit te officialiseren werd Lierse grond uitgestrooid op de tapplaats.

Caves is een amberkleurig bier van hoge gisting van 5,8%. Het bier wordt gebrouwen van gerst, tarwe en hop, zonder kleurstoffen of conserveermiddelen en zonder toevoeging suikers. Volgens Alphonse Swartelee, brouwmeester en bierhistoricus, zou Caves van alle heden gebrouwen bieren, waarschijnlijk het meest het middeleeuws bier benaderen: zoet en zuur. Anderzijds is het zeker dat de huidige Caves sterk afwijkt van de oorspronkelijke, zowel qua kleur - de oorspronkelijke was lichtblond of geel - als qua alcoholpercentage. De oorspronkelijke Caves werd niet alleen met tarwe en gerst, maar ook met haver gebrouwen.

Recepten

Kip Caves

Benodigdheden:  

    • Een kip
    • ¼ I. room
    • ¼ I. Caves (1 fles)
    • 3 tomaten
    • één ons vet spek
    • 1 citroen
    • ½ pond kampernoelies
    • azijn
    • kneedboter
    • peterselie
    • ½ pond cresson 
De kip in 8 snijden. Het spekver in dobbelstenen aanfruiten in sauteuse of pot. De kip erin leggen en langs beide kanten laten bruinen bakken. Éénmaal bruin op volle vuur, overtollige ver afgieten, begieren met een soeplepel azijn, de Caves en de room. Alles in de oven of in een pot met deksel een half uurtje laten stoven. Afwerken van de saus Kip in een kom leggen; het kooknat van de ondertussen gestoofde kampernoelies toevoegen; binden met kneedboter tot de saus de gewenste dikte heeft. Kampernoelies toevoegen, citroensap, stukje gepeld tomaten, peterselie, bouillonblokje, desnoods een lepeltje ketchup, een scheutje Cognac of een snuifje paprika. Afwerken met gehakte cresson, opdienen met aardappelen, en natuurlijk met een Caveske!

Hugo Nicolay, Neerhof, Kessel

Kalfnier op z’n Liers

Benodigdheden (6 personen):  

  • 3 grote kalfsnieren
  • ½ kampernoelies
  • 1 truffel
  • ketchup
  • mostaard
  • Cognac
  • ½ I. Caves (2 flessen)
  • ajuin
  • 3 schellen gekookte hesp
  • peterselie
  • thijm
  • laurier
  • kneedboter (1 dessertlepel boter, dessertlepel bloem)

De kalfsnier n snijden en gedurende en half uur weken in gezouten water met een scheutje azijn. Laten uitlekken, afdrogen. In hete boter de stukken bruinbakken, kruiden mt peper, zout, thijm en laurier, een fijnsneden ajuin toevoegen, flamberen met Cognac en blussen met Caves. Drie soeplepels ketchup en één koffielepel mostaard toevoegen. Gaar stoven. Verse kampernoelies en de truffel snijden, aanbakken in boter en de laatste minuten toevoegen aan de stovende nieren. Indien nodig afbinden met een weinig kneedboter. Bij het opdienen bestrooien met in reepjes gesneden hesp en gehakte peterselie. Aardappelen naar de keuze. Opdienen met een glas koele Caves.

Dirk Hallemans, chef, Hof van Argon, Lier

Konijn met Caves

Benodigdheden: 
  • Een konijn
  • bloem
  • azijn
  • marjolijn
  • thijm
  • laurier
  • peterselie
  • 30 gram bruin candijsuiker
  • één pond ajuin
  • een liter Caves (4 flesjes)

De stukken konijn in boter kleuren, bestrooien met bloem en enkel ogenblikken bakken tot de stukken mooi gebruineerd zijn. Het geheel overgieten met Caves, waarbij men de gemalen lever van het konijn voegt, gezeefd en opgelost in azijn. Kruiden met peper en zout en een sterk kruidenbuiltje, bruine candijsuiker en de gebrande uien toevoegen. Met gesloten deksel stoven tot alles gaar is. Opdienen met aardappelen naar keuze, geflankeerd door een glas koele Caves.

Bruno Van de Broeck, Restaurant Pirroen, Lier

Café's

In onderstaande horeca zaken kan U Caves, het bier van Lier, nuttigen.

  • Zuster Agnes
  • Sint-Gummarus
  • het Kruisken
  • Glazenhuys
  • Collins
  • Hotel Florent
  • Roadhouse
  • Marnixhoeve
  • In de gloria
  • Poessecafé
  • Kaaswinkel
  • De Valk
  • Eyckenboom
  • Het moment
  • 't Belfort
  • Het Goemmerke
  • Refuge
  • Fagoempel
  • Falstaff
  • 't Zimmerke
  • Bakkerij Leysen
  • Wimbledon
  • The lord
  • Plezante hoek
  • 't Plezant
  • Sinte Goemmer
  • Orly
  • 't Stamineeke
  • 't Kafaat
  • Banana's
  • Buffet station
  • Surplace
  • Belofte Land
  • Tramstatie
  • Jezuieten
  • dansinstituur Walkiers